Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Alfolí de la Sal de l’Escala

 • Alfolí de la Sal de l’Escala

  Façana Alfolí de la Sal de l’Escala

  © Robert Carmona
 • Alfolí de la Sal de l’Escala

  Sala 6

  © Robert Carmona
 • Alfolí de la Sal de l’Escala

  Sala dels Còdols

  © Robert Carmona

Per què visitar-lo?

Importància històrica de l'edifici.

La curiositat

Importància històrica de l'edifici en relació a la producció industrial de l'Escala.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

És l’edifici més antic que es conserva a l’Escala. L’Alfolí de la Sal, al barri vell de l’Escala, va ser construït l’any 1697 aprofitant el monopoli de la sal que havia establert el rei Felip II l’any 1564. Era també la duana marítima i la seu d’associacions de pescadors i d’antigues gabelles. Va impulsar el creixement econòmic i demogràfic del segle XVIII gràcies a les mercaderies que arribaven amb el cabotatge (sal i cereals) i les que s’exportaven (peix salat i vi). La sal i altres mercaderies arribaven per mar, i des de l’Alfolí es distribuïen als pobles de l’interior; també es feia servir per fer la salaó del peix.

L’any 1869 l’estat va abolir el monopoli de la sal. En perdre la funció pública, l’Alfolí es va posar a subhasta. Va pertànyer, entre d’altres, a la família de Manuel Girona, un hisendat barceloní que l’arrendava. A principi del segle XX encara allotjava indústries i establiments de l’Escala vinculades a la pesca i la salaó. La botiga del Pòsit de Pescadors estava situada a la primera planta, mentre que a la planta baixa hi havia indústries de salaó, tot i que també s’hi feien bótes per al vi i barrils per a les anxoves. A banda, també hi tenia la seva seu la societat de socors mutus La Pescadora.

L’Alfolí de la Sal és una excel·lent mostra de l’arquitectura gòtica civil tardana. L’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de l’Escala l’any 2006 i l’any 2017 se’n va finalitzar la restauració. Actualment funciona com a centre cultural i museu.

 • 1697
 • Al carrer de l’Alfolí, a tocar de la platja de l’antic port
 • BCIN (DOGC 10.08.1984)