Skip to main content
 • Façana Alfolí de la Sal de l’Escala
  Façana Alfolí de la Sal de l’Escala
  © Robert Carmona
 • Sala 6
  Sala 6
  © Robert Carmona
 • Sala dels Còdols
  Sala dels Còdols
  © Robert Carmona

  Per què visitar-lo?

  Importància històrica de l’edifici.

  La curiositat

  Importància històrica de l’edifici en relació a la producció industrial de l’Escala.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  És l’edifici més antic que es conserva a l’Escala. L’Alfolí de la Sal, al barri vell de l’Escala, va ser construït l’any 1697 aprofitant el monopoli de la sal que havia establert el rei Felip II l’any 1564. Era també la duana marítima i la seu d’associacions de pescadors i d’antigues gabelles. Va impulsar el creixement econòmic i demogràfic del segle XVIII gràcies a les mercaderies que arribaven amb el cabotatge (sal i cereals) i les que s’exportaven (peix salat i vi). La sal i altres mercaderies arribaven per mar, i des de l’Alfolí es distribuïen als pobles de l’interior; també es feia servir per fer la salaó del peix.

  L’any 1869 l’estat va abolir el monopoli de la sal. En perdre la funció pública, l’Alfolí es va posar a subhasta. Va pertànyer, entre d’altres, a la família de Manuel Girona, un hisendat barceloní que l’arrendava. A principi del segle XX encara allotjava indústries i establiments de l’Escala vinculades a la pesca i la salaó. La botiga del Pòsit de Pescadors estava situada a la primera planta, mentre que a la planta baixa hi havia indústries de salaó, tot i que també s’hi feien bótes per al vi i barrils per a les anxoves. A banda, també hi tenia la seva seu la societat de socors mutus La Pescadora.

  L’Alfolí de la Sal és una excel·lent mostra de l’arquitectura gòtica civil tardana. L’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de l’Escala l’any 2006 i l’any 2017 se’n va finalitzar la restauració. Actualment funciona com a centre cultural i museu.

  1. Datació: 1697
  2. Protecció: BCIN (DOGC 10.08.1984)
  3. Localització i accés: Al carrer de l’Alfolí, a tocar de la platja de l’antic port

  Localització

  Carrer Alfolí, 6
  17130,
  L’Escala