Skip to main content
 • La taula i els canals de rec del rentador de llana El Roquer.
  La taula i els canals de rec del rentador de llana El Roquer.
  © Jaume Perarnau
 • Interior del rentador de llana El Roquer.
  Interior del rentador de llana El Roquer.
  © Ramon Blanch
 • Vista exterior de la volta del rentador de llana El Roquer.
  Vista exterior de la volta del rentador de llana El Roquer.
  © Ramon Blanch

  Per què visitar-lo?

  Únic rentador de llana que es conserva a Catalunya i un dels pocs que hi ha a tot Europa.

  La curiositat

  Importància i singularitat històrica.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  El Roquer és una construcció única i excepcional situada a tocar de la riera de Fontscalents. Es tracta d’una singular construcció feta de pedra, amb volta de mig punt adovellada, de més de 10 metres de radi, i ubicada al davant de la bauma o espluga de pedra natural. Sota la gran paràbola hi ha l’obrador de l’antic rentador de llana. Es conserva la llarga taula sobre pilars d’obra de més de 6 metres de llarg, el pedrís de més de 10 metres, els tres canals de rec on es deixaven els coves amb la llana bruta sortida de l’esquilada, les piques excavades directament a la roca, els focs per a l’aigua calenta, l’assecador en el pis superior, etc.

  El Roquer és l’únic rentador de llana que es conserva a tot Catalunya, a on a més a més també s’estricava. Va ser un dels indrets on va néixer la importantíssima indústria tèxtil de Castellterçol, a través del reconegut Gremi de Paraires de Sant Joan, que va tenir el seu màxim esplendor al segle XVIII i va entrar en declivi a partir de la segona meitat del segle XIX.

  1. Datació: s. XVII-XVIII
  2. Autor: Desconegut

  Localització

  Just al darrere de les últimes naus del polígon industrial El Vapor, situat a la sortida de Castellterçol en direcció a Moià, al peu de la carretera C-59 i al punt quilomètric 32,5.
  08183,
  Castellterçol