Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Mines de plom de Bellmunt del Priorat

  • Mines de Plom de Bellmunt del Priorat

    Ginys d’extracció a les mines de Bellmunt del Priorat.

  • Mines de Plom de Bellmunt del Priorat

    Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat.

Why visit it?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

Curiosity

L'accés a l'interior de la mina.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

Aquestes instal·lacions mineres formen part d’una antiga explotació del municipi de Bellmunt del Priorat dedicada a l’extracció de mineral de plom.

La mina Eugènia, que va estar en actiu fins al 1972, era la més important de la zona i acollia les instal·lacions de Minas del Priorato S.A., com són la foneria, els tallers mecànics, la fusteria, els magatzems o la pròpia Casa de les Mines, on hi havia l’administració de l’empresa, els laboratoris i l’habitatge dels propietaris i dels càrrecs directius. La mina, situada al peu del Turó del Sarraí, a 400 metres del poble de Bellmunt, va ser el nucli més important de les explotacions mineres de la conca del Priorat, tant per les seves dimensions com pel seu rendiment extractiu.

El complex industrial miner-metal·lúrgic fou construït per l’empresa concessionària de les mines, Minas del Priorato S.A., entre finals del segle XIX i principis del segle XX per poder produir el plom en el mateix lloc de l’extracció de la matèria primera. Així, del mineral objecte de l’explotació, la galena, se n’obtenia ja el plom i s’exportava en lingots.

El conjunt de les instal·lacions, així com un tram important de les seves galeries, formen el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, una iniciativa de dinamització cultural i econòmica de la comarca.

  • s. XIX - s. XX
  • BCIL (49-I de data 27.06.2002)