Skip to main content
 • Fàbrica dera Lan
 • Fàbrica dera Lan
 • Fàbrica dera Lan
 • Fàbrica dera Lan
 • Fàbrica dera Lan

  Per què visitar-lo?

  Pel funcionament d’algunes de les seves màquines.

  La curiositat

  El funcionament amb energia hidràulica d’una filadora Mule-Jenny.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  La fàbrica de la llana de Vielha és un exemple representatiu de les petites indústries tèxtils sorgides a mitjans del segle XIX en els dos vessants dels Pirineus centrals. Aquesta fàbrica funcionava aprofitant la força motriu del riu Nere. A través d’una roda de fusta, es transmetia l’energia a la maquinària distribuïda en els diferents pisos de l’edifici.

  Va ser construïda a finals del segle XIX per Josèp Portolés Viló, veí de Vielha que va aprendre l’ofici a França, d’on provenia la família de la seva dona. La manufactura de llana es va mantenir fins a la riuada del 1963. A partir de llavors, la maquinària va començar a funcionar amb electricitat i la producció va disminuir fins al tancament definitiu, als anys setanta del segle XX.

  Des del 1999, el Consell General dera Val d’Aran ha restaurat aquest interessant conjunt patrimonial i n’ha conservat tots els elements, especialment l’emblemàtica màquina teixidora Mule-Jenny, amb l’objectiu de convertir-los en un testimoni viu de la història industrial contemporània de la Val d’Aran. A la fàbrica s’explica el funcionament de les màquines propulsades per la força del riu Nere per cardar la llana. Es pot veure, per primera vegada a la Val d’Aran, el procés de canalització de l’aigua a través d’un canal de recollida d’uns 200 metres de longitud, com s’emmagatzema l’aigua a la peixera del molí, com es dosifica el pas de l’aigua per fer moure els rodets del molí i com giren les pedres.

  1. Datació: Finals del s. XIX
  2. Protecció: BCIL (174-I de data 27.02.2002)

  Localització

  Carrer De Ribaèta, s/n
  25530,
  Vielha