Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Estació del Nord

 • Estació del Nord

  La façana d’estil eclèctic de l’Estació del Nord.

  © Bob Masters (Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya)
 • Estació del Nord

  Panoràmica dels tres espais que formen l’Estació del Nord.

  © Bob Masters (Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya)

Why visit it?

Element històric i industrial destacat.

Curiosity

La façana principal.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

L’estació del Nord, també coneguda com estació de Vilanova, és una edificació classicista projectada per l’enginyer Pedro Andrés i Puigdollers construïda l’any 1862. S’ubicà a la vora d’on es va construir posteriorment l’Arc de Triomf de l’Exposició Internacional de 1888, al carrer de Vilanova. Avui dia és un espai soterrat, però originalment era a l’aire lliure.

Se n’ha conservat la interessant façana original, obra de Demetri Ribes, tot i que es troba parcialment soterrada a causa dels canvis de rasant. Aquesta part de l’edifici presenta la curvatura característica de les estacions ferroviàries. Conté elements de la Sezession vienesa i referències de la tradició modernista local, amb notables treballs ornamentals de vidre, ferro, fusta i ceràmica, parcialment conservats. La façana i els espais més característics corresponen al cos central, que acollien el vestíbul i les taquilles.

L’estació va ser ampliada el 1910 amb la construcció de la gran coberta amb estructura metàl·lica i vidre que hi ha actualment. L’accés principal es va construir l’any 1912. L’any 1972 es va reformar per passar a ser una estació d’autobusos, i també s’hi van construir una caserna de la Guàrdia Urbana i un gimnàs, on es van disputar les proves de tennis taula durant els Jocs Olímpics de l’any 1992.

 • 1862-1910-1915
 • Pedro Andrés i Puigdollers; Demetri Ribes i Marco
 • BCIL (4157-I de data 26.05.2000)