Skip to main content
 • Entrada i sortida del túnel.
  Entrada i sortida del túnel.
  © Arxiu mNACTEC
 • Recorregut del túnel.
  Recorregut del túnel.
  © Arxiu mNACTEC
 • Interior del túnel.
  Interior del túnel.
  © Arxiu mNACTEC

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat.

  La curiositat

  La forma helicoïdal única i singular del túnel.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  El túnel del Cargol es troba entre Planoles i Toses i és una construcció única a l’Estat espanyol. Gràcies al seu traçat helicoïdal, el túnel permet que, en un radi de corba d’entre 230 i 254 metres, el tren superi un desnivell de 49,73 metres de cota de forma ràpida.

  La construcció està formada per dos túnels, de 1.075 metres i de 190 metres de longitud, i un tram exterior, situat entre els trams excavats, de 225 metres de longitud. La distància recorreguda entre l’entrada de la boca sud del primer túnel i la sortida de la boca nord del segon túnel és de 1.490 metres, mentre que la distancia en horitzontal entre l’entrada de la boca sud del primer túnel i la sortida de la boca nord del segon túnel és tan sols de 20 metres.

  Aquesta singular construcció es va excavar entre els anys 1911 i 1919 i formava part de l’antiga línia de ferrocarril del Transpirinenc Oriental, que es va projectar i construir per enllaçar Ripoll amb Ax-les-Thermes, al departament francès de l’Arieja. La línia es va posar en servei l’any 1919 entre Ripoll i Ribes de Freser; el 1922 entre Ribes i Puigcerdà, i el 1929 entre Puigcerdà i la Tor de Querol, on finalitza la part catalana de la línia. Actualment és part de la línia R3 L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà.

  Localització

  Entre Fornells i Toses, a tocar de la carretera local que uneix els dos pobles (GIV-4016). A Google Maps, és visible el bucle del traçat de la via.
  17536,
  Toses