Skip to main content
  • Interior d’un dels molins de la vall d’Ora.
    Interior d’un dels molins de la vall d’Ora.
    © Jaume Perarnau

    Per què visitar-lo?

    Pel conjunt i l’entorn d’autosuficiència històrica on s’ubica.

    La curiositat

    El pas de la serradora hidràulica a serradora mecànica.

    En quin moment visitar-lo?

    A l’estiu.

    Documentats des del segle XII, els molins hidràulics fariners han esdevingut un referent de l’activitat econòmica i social dels masos i nuclis rurals dispersos, a cavall entre el Berguedà i el Solsonès, i presidits pel monestir de monjos benedictins de Sant Pere de Graudescales. A la vall d’Ora hi trobem els molins fariners de Cal Guirre, Ca l’Ambròs i Molí Vell de Canaleta. A la resta del municipi, també n’hi havia al Molí Nou de Postils, al Molí de Can Feliu i al Molí de Moscavera.

    Aquests molins acostumaven a tenir serradora i ferreries annexes. L’any 1995, arran de la iniciativa de l’Ajuntament de Navès, es va restaurar el Molí de Ca l’Ambròs, la serradora amb roda vertical adjacent, el pont medieval de dos arcs que travessa el riu Aiguadora i l’antiga escola de la vall d’Ora, on es va instal·lar un petit ecomuseu.

    1. Datació: s. XVIII-XX
    2. Autor: Desconegut

    Localització

    Per la carretera C-26, de Solsona a Berga, a l’alçada del quilòmetre 119,5, trobem la cruilla de Sorba, a mà dreta, i una pista forestal asfaltada, a l’esquerra (aquesta, en el quilòmetre 17, ens porta al nucli dispers de la vall d’Ora)
    25286,
    Navès