Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Poues de la Ginebreda

 • Poues de la Ginebreda

  Entrada a la caseta annexa a la poua 3

  © Jaume Perarnau
 • Poues de la Ginebreda

  Escala d’accés a la poua 3.

  © Jaume Perarnau
 • Poues de La Ginebreda

  L’espectacular volta de la poua 3.

  © Jaume Perarnau

Why visit it?

Referent del conjunt de poues del Moianès, una de les principals zones de producció i proveïment de gel de la història moderna de Catalunya.

Curiosity

El conjunt de quatre poues adjacents és únic i singular a Europa.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

Castellterçol, al Moianès, va ser, de ben segur, la població catalana més important en el negoci del gel preindustrial, tant pel que fa al nombre de pous com pel volum de negoci i persones ocupades en aquesta activitat. El clima i la proximitat de Barcelona hi van jugar un paper important. D’aquesta importància en resta molta documentació històrica, així com esplèndids elements patrimonials que ho testimonien. Entre aquests, destaca per la seva singularitat a nivell europeu el conjunt de les poues de la Ginebreda.

Aquest conjunt està format per quatre poues adossades, de grans dimensions i espectaculars, que el fan únic en tota l’àrea mediterrània. La primera de les quatre poues es deuria construir a mitjans del segle XVII, i a principis del segle XVIII ja es deurien haver construït totes quatre. L’actual poua número 3 ha estat rehabilitada i s’hi pot accedir a l’interior. En destaquen els dos arcs interiors de suport a la volta i la caseta annexa des d’on s’entrava i sortia.

Recentment s’ha procedit a la seva restauració i museïtzació, dins del projecte Ecomuseu del Moianès, per facilitar-ne l’accés i la visita.

 • s. XVII - XVIII
 • Bé Cultural d’Interès Local