Skip to main content
 • Exterior de l'Observatori Fabra.
  Exterior de l’Observatori Fabra.
  © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya
 • Exterior de l'Observatori Fabra.
  Exterior de l’Observatori Fabra.
  © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat.

  La curiositat

  La cúpula d’observació telescòpica.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  L’Observatori Fabra és un observatori astronòmic situat a Barcelona, sobre un contrafort del Tibidabo encarat cap al sud, a 415 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Fou fundat el 1904 i és propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. És el quart observatori més antic del món que segueix en funcionament.

  L’edifici, format per la juxtaposició de tres cossos ben diferenciats ‎—un de planta octogonal, un de planta rectangular i un altre de planta en forma de creu‎—, és el resultat de l’eclecticisme característic de Domènech i Estapà i de les funcions especials a què es destinava l’edifici. Primerament, s’anomenà observatori del Tibidabo, però aviat es canvià el nom pel d’observatori Fabra.

  Actualment, centra la seva activitat de recerca astronòmica en l’observació d’estels dobles i en la participació en programes internacionals d’estudi i seguiment d’asteroides i cometes. També recull dades meteorològiques i sísmiques. A més, en els darrers anys ha recuperat el paper de centre divulgador de l’astronomia. S’hi fan visites i xerrades, tot aprofitant el doble vessant de centre astronòmic en actiu i museu d’història de l’astronomia. La seva ubicació també l’ha fet un espai idoni per oferir els anomenats “Sopars amb estrelles”.

  1. Datació: 1904
  2. Autor: Josep Domènech i Estapà
  3. Protecció: BCIN (DOGC 06.03.2014)

  Localització

  Camí de l’Observatori, s/n
  08035,
  Barcelona

  Xarxes socials