Skip to main content
  • Exterior de l'Observatori Fabra.
    Exterior de l’Observatori Fabra.
    © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya
  • Exterior de l'Observatori Fabra.
    Exterior de l’Observatori Fabra.
    © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya

    Per què visitar-lo?

    Element històric i industrial destacat.

    La curiositat

    La cúpula d’observació telescòpica.

    En quin moment visitar-lo?

    Al llarg de tot l’any.

    L’Observatori Fabra és un observatori astronòmic situat a Barcelona, sobre un contrafort del Tibidabo encarat cap al sud, a 415 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Fou fundat el 1904 i és propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. És el quart observatori més antic del món que segueix en funcionament.

    L’edifici, format per la juxtaposició de tres cossos ben diferenciats ‎—un de planta octogonal, un de planta rectangular i un altre de planta en forma de creu‎—, és el resultat de l’eclecticisme característic de Domènech i Estapà i de les funcions especials a què es destinava l’edifici. Primerament, s’anomenà observatori del Tibidabo, però aviat es canvià el nom pel d’observatori Fabra.

    Actualment, centra la seva activitat de recerca astronòmica en l’observació d’estels dobles i en la participació en programes internacionals d’estudi i seguiment d’asteroides i cometes. També recull dades meteorològiques i sísmiques. A més, en els darrers anys ha recuperat el paper de centre divulgador de l’astronomia. S’hi fan visites i xerrades, tot aprofitant el doble vessant de centre astronòmic en actiu i museu d’història de l’astronomia. La seva ubicació també l’ha fet un espai idoni per oferir els anomenats “Sopars amb estrelles”.

    1. Datació: 1904
    2. Autor: Josep Domènech i Estapà
    3. Protecció: BCIN (DOGC 06.03.2014)

    Localització

    Camí de l’Observatori, s/n
    08035,
    Barcelona

    Xarxes socials