Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Observatori Fabra
-
Exterior de l’Observatori Fabra.© Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya
-
Exterior de l’Observatori Fabra.© Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
L’Observatori Fabra és un observatori astronòmic situat a Barcelona, sobre un contrafort del Tibidabo encarat cap al sud, a 415 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Fou fundat el 1904 i és propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. És el quart observatori més antic del món que segueix en funcionament.
L’edifici, format per la juxtaposició de tres cossos ben diferenciats —un de planta octogonal, un de planta rectangular i un altre de planta en forma de creu—, és el resultat de l’eclecticisme característic de Domènech i Estapà i de les funcions especials a què es destinava l’edifici. Primerament, s’anomenà observatori del Tibidabo, però aviat es canvià el nom pel d’observatori Fabra.
Actualment, centra la seva activitat de recerca astronòmica en l’observació d’estels dobles i en la participació en programes internacionals d’estudi i seguiment d’asteroides i cometes. També recull dades meteorològiques i sísmiques. A més, en els darrers anys ha recuperat el paper de centre divulgador de l’astronomia. S’hi fan visites i xerrades, tot aprofitant el doble vessant de centre astronòmic en actiu i museu d’història de l’astronomia. La seva ubicació també l’ha fet un espai idoni per oferir els anomenats “Sopars amb estrelles”.
-
Datació: 1904
-
Autor: Josep Domènech i Estapà
-
Protecció: BCIN (DOGC 06.03.2014)
Localització
-
934 175 736