Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Mercat del Born

 • Mercat del Born

  Conjunt del mercat del Born.

  © Bob Masters (Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya)
 • Mercat del Born

  Teulades i cúpula del mercat del Born.

  © Bob Masters (Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya)

Why visit it?

Element històric i industrial destacat. Element singular de l'arquitectura del ferro.

Curiosity

La coberta i la teulada.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

El mercat del Born va ser projectat l’any 1873 per Antoni Rovira i Trias, i construït entre els anys 1873 i 1876 per la Maquinista Terrestre i Marítima, sota la direcció de Josep Fontseré i Mestres i l’enginyer Josep M. Cornet. La inauguració definitiva es produí el 1878 i va estar actiu pràcticament un segle.

Es tracta d’una obra de planta rectangular que consta de dues grans naus amb un joc de cúpules a la seva intersecció i quatre naus més petites. L’estructura metàl·lica se sosté amb columnes de ferro fos i coberta amb teula plana vidriada. És un dels exemples més reeixits de l’arquitectura del ferro a Catalunya.

Restaurat el 1977 per Pere Espinosa, ha servit per allotjar activitats de tipus cultural. L’any 2002 s’hi van fer unes obres per instal·lar-hi una biblioteca provincial i van aparèixer unes importants runes de la ciutat medieval i, en particular, de la ciutat de principis del segle XVIII, molt ben conservades. Avui acull el Born Centre Cultural, que inclou les restes arqueològiques, un museu relatiu a la Guerra de successió a Catalunya i diverses sales destinades a usos culturals.

 • 1873-1876
 • Antoni Rovira i Trias (projecte), Josep Fontseré i Mestres i Josep M. Cornet (realització)
 • BCIN (DOGC 17.05.2006) i BCIL (4019-I de data 27.10.2000)