Skip to main content
 • L’edifici on s’ubica el Centre Cívic La Sedeta.
  L’edifici on s’ubica el Centre Cívic La Sedeta.
  © Teresa Llordés
 • La cantonada de l’Eixample on s’ubica La Sedeta.
  La cantonada de l’Eixample on s’ubica La Sedeta.
  © Teresa Llordés
 • El pati de l’Escola La Sedeta.
  El pati de l’Escola La Sedeta.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Una de les primeres a Europa a produir seda crua.

  La curiositat

  La recuperació de la història oral i social d’un barri

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any

  La fàbrica de teixits Pujol i Casacuberta, creada l’any 1899, va ser de les primeres a Europa a produir teixits de seda crua (xantung) en telers mecànics. D’aquí que la fàbrica es conegui popularment com La Sedeta.

  A principis del 1900 van aparèixer els primers plànols d’edificació de la fàbrica, que buscaven l’harmonia amb el Pla de l’Eixample que havia establert Cerdà. El 1904, la fàbrica estava en plena activitat, amb 10 màquines de filar i de retorçar llana —material que la companyia no deixaria mai de fabricar fins al tancament— i 24 telers (quatre de jacquard) dedicats fonamentalment al tissatge de la llana, però també al cotó i a la mescla. Cap a finals dels anys 1920, ja era una de les principals empreses del ram i la primera de l’Estat espanyol en teixits de llana de senyora i de fantasia.

  La fàbrica va passar per diverses ampliacions els anys 1910, 1913 i 1928. Els anys cinquanta i seixanta constitueixen un període d’expansió, però a finals de la dècada dels seixanta comença el declivi de l’empresa, que culminarà l’any 1977, quan es ven i l’empresa es trasllada a Castellar del Vallès. L’Ajuntament de Barcelona expropia La Sedeta l’any 1979 i n’inicia la remodelació, que culminarà, després de moltes lluites veïnals, en l’actual Centre Cívic La Sedeta.

  1. Datació: 1900
  2. Protecció: Nivell C – Bé Interès Urbanístic Data: 26.05.2000

  Localització

  Carrer de Sicília, 321
  08025,
  Barcelona

  Xarxes socials