Skip to main content
 • Vista del pou.
  Vista del pou.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Singularitat de la producció de calç a la zona de les Gavarres.

  La curiositat

  El conjunt de forns de calç que es conserven a les Gavarres.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  Forn de calç d’època moderna-contemporània, situat a la vora d’una cruïlla de camins que es dirigeix a Mas Anglada. Tot aprofitant el desnivell del terreny per a la seva construcció es facilitava l’operació d’abocament de les pedres calcàries des del carro que les transportava.

  A la seva banda sud, encarat al camí, el forn té un accés a una primera estança que no conserva el sostre. La cambra de combustió està coberta per una volta i les parets presenten revestiment refractari. El forn conté la inscripció “1915”, però no es pot descartar la possibilitat que la construcció sigui anterior i la data faci referència a una reparació, a un canvi de propietari o a una represa de l’activitat. La memòria de la prospecció arqueològica en recomana la documentació completa (neteja, planimetria, etc.) i la conservació.

  A la zona de Fonteta i Sant Climent de Peralta hi havia hagut més d’una vintena de forns de calç —quatre dels quals han desaparegut— fet que evidencia la importància de la zona de les Gavarres com una de les més importants de Catalunya pel que fa a la indústria dels forns de calç.

  1. Datació: 1915
  2. Protecció: BCIL (2796-I de data 26.05.2004)

  Localització

  Carrer Hortes, 5
  17111,
  Vulpellac (Municipi de Forallac)