Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera

  • Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera

    Edifici de la Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera.

    © Ramon Blanch

Why visit it?

Element històric, artístic i industrial destacat.

Curiosity

Façanes exteriors.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

La Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera és un edifici modernista projectat per l’arquitecte Cèsar Martinell entre els anys 1920 i 1922. Situada al peu de la via del tren i als afores del nucli, va ser construïda per encàrrec de l’antic Sindicat Agrícola de Cervera. La farinera és un edifici de característiques diferents de les dels cellers. Pensada per acollir sitges de blat i molí, es diferencia de les altres edificacions agràries per la seva aparença més de fàbrica ciutadana que d’edifici rural.

La construcció de la Farinera va comportar, a banda de la fàbrica, l’edificació d’un local social, magatzems auxiliars de cereals, una panificadora i la urbanització de dos carrers.

L’edifici principal està format per tres cossos o volums en forma d’U, i s’adapta a la forma irregular de la parcel·la, organitzant un pati de forma trapezoïdal. El cos nord o magatzem de blat està format per una planta soterrània i dotze sitges. A l’est, s’hi va afegir un volum de dues plantes, i a ponent, un altre volum amb el gran cos de l’escala, coronat per la torre d’aigua coberta per una cúpula que és el símbol de la fàbrica. Aquesta edificació, coneguda amb el nom de Torre del Treball, forma part de la trilogia de les torres de Cervera i estableix un diàleg amb la Torre de la Fe, o campanar de l’església, i la Torre de la Ciència, també conegudes com torres de la Universitat. Pel que fa a les façanes de l’edifici principal, en destaca l’ús dels arcs parabòlics per definir a l’exterior la posició dels espais ocupats per les sitges i l’ús constant de la composició en tres nivells de les façanes, fent servir diferents materials i textures, tal com ja havia utilitzat Martinell en els cellers cooperatius.

  • 1920-1922
  • Cèsar Martinell i Brunet
  • BCIN (DOGC 18.09.2002)