Skip to main content
 • Vista de l'interior de la farga.
  Vista de l’interior de la farga.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Una de les poques fargues d’aram que conserva estructures i restes mínimament consolidades.

  La curiositat

  La reconversió de l’espai.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  També coneguda com a Farga dels Escatllar. Situada al costat del rec Major, va ser establerta l’any 1685. Inicialment va treballar el ferro, per passar poc després a l’aram. A finals del s.XIX, l’edifici es va ampliar com a molí paperer dels Escatllar. Va tancar a finals dels anys cinquanta.

  Des del tancament fins l’any 1977, any en què s’iniciaren les primeres accions per salvaguardar una de les dues fargues senceres que encara quedaven a Catalunya (l’altra és la de Ripoll), l’edifici es va destinar a diferents usos, cap dels quals estava relacionat amb l’activitat inicial. Això va accelerar-ne l’abandonament,malgrat que els elements patrimonials més destacats s’han conservat. No obstant això, el fet de no estar situada a tocar de cap curs d’aigua —ja que aquesta arriba de l’Estany amb el Rec Major— ha motivat que, a diferència de la majoria de les fargues d’aquest estil existents a Catalunya, no hagi patit cap tipus d’inundació.

  L’edifici el formen dos cossos de diferent nivell. L’obrador es situa en el més baix, on es conserva el mall original, a part de dos més que s’utilitzaven de recanvi del primer.

  Actualment s’hi ha recuperat la producció artesanal de paper i l’edifici es pot visitar.

  1. Datació: 1685

  Localització

  Carrer Concòrdia de les Aigües de l’Estany, 1
  17820,
  Banyoles