Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Farga del Comú

  • Farga del Comú

    Vista de l'interior de la farga.

    © Teresa Llordés

Why visit it?

Una de les poques fargues d'aram que conserva estructures i restes mínimament consolidades.

Curiosity

La reconversió de l'espai.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

També coneguda com a Farga dels Escatllar. Situada al costat del rec Major, va ser establerta l’any 1685. Inicialment va treballar el ferro, per passar poc després a l’aram. A finals del s.XIX, l’edifici es va ampliar com a molí paperer dels Escatllar. Va tancar a finals dels anys cinquanta.

Des del tancament fins l’any 1977, any en què s’iniciaren les primeres accions per salvaguardar una de les dues fargues senceres que encara quedaven a Catalunya (l’altra és la de Ripoll), l’edifici es va destinar a diferents usos, cap dels quals estava relacionat amb l’activitat inicial. Això va accelerar-ne l’abandonament, malgrat que els elements patrimonials més destacats s’han conservat. No obstant això, el fet de no estar situada a tocar de cap curs d’aigua ja que aquesta arriba de l’Estany amb el Rec Majorha motivat que, a diferència de la majoria de les fargues d’aquest estil existents a Catalunya, no hagi patit cap tipus d’inundació.

L’edifici el formen dos cossos de diferent nivell. L’obrador es situa en el més baix, on es conserva el mall original, a part de dos més que s’utilitzaven de recanvi del primer.

Actualment s’hi ha recuperat la producció artesanal de paper i l’edifici es pot visitar.

  • 1685