Skip to main content
 • La façana modernista de La Llauna.
  La façana modernista de La Llauna.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Element històric destacat. Referent més significatiu de la indústria metal·lúrgica catalana.

  La curiositat

  Façana i decoració de la façana.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  La fàbrica Gottardo de Andreis va ser una empresa especialitzada en la fabricació i litografia d’envasos metàl·lics, fundada per l’empresari italià Gottardo de Andreis. L’edifici, projectat i dissenyat per l’arquitecte badaloní Joan Amigó i Barriga i construït en diverses etapes entre els anys 1905 i 1922, constitueix un dels millors exemples del modernisme industrial que es conserva a Catalunya. Cal destacar especialment la decoració de mosaics de la façana que dona al carrer d’Eduard Maristany, obra del mosaïcista Lluís Brú i Salelles. Els mosaics reprodueixen imatges i escuts d’Itàlia i de Catalunya.

  Tot i anomenar-se G. de Andreis Metalgraf Española, la fàbrica va ser coneguda popularment com “La Llauna”. Es va inaugurar pels volts de l’any 1919 i va tancar l’any 1980.

  Actualment, l’edifici està ocupat per l’Institut d’Ensenyament Secundari La Llauna. La rehabilitació i la reforma arquitectònica va ser obra dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, i va rebre el premi FAD de Rehabilitació l’any 1986.

  1. Datació: 1905-1922
  2. Autor: Joan Amigó i Barriga. Enric Miralles i Carme Pinós (rehabilitació)
  3. Protecció: Categoria F – Nivell II – Núm F8 Normativa 1984/000431/M

  Localització

  Carrer Sagunt, 5
  08912,
  Badalona