La fàbrica de Tabacs és un conjunt de grans dimensions amb diferents edificis al voltant d’una plaça. Va ser un projecte de Roberto Navarro, arquitecte, i Miguel Quesada, enginyer, amb intervenció de l’arquitecte gaudinista Francesc Quintana.
La façana principal està decorada amb motius clàssics. El conjunt de carreus i la pedra artificial donen lloc als paraments verticals, amb pilastres adossades rematades per capitells florals. L’entrada principal disposa d’un cos amb motius clàssics en la decoració. Hi ha un parell de pilastres que emmarquen la porta i la uneixen amb els dos cossos laterals, que disposen de tres escultures al cim, a través d’un mur-tanca amb tres arcs de mig punt amb reixa de ferro i una balustrada decorada amb quatre copes. Als edificis principals, la planta baixa presenta una successió de finestres amb arcades de mig punt, mentre que al pis les finestres són allindanades. Les façanes estan coronades per un entaulament arquitravat, frisos i cornises. A la part més alta, hi ha frontons i estàtues.
L’any 1922, la companyia arrendadora de tabacs va adquirir els 68.000 metres quadrats de sòl per dur a terme el projecte de la factoria i el 1923 es posar la primera pedra de l’edifici. Durant l’excavació, es va trobar una necròpoli paleocristiana, la qual cosa va donar lloc al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
El mes de juliol del 2005, l’Ajuntament de Tarragona adquirí les instal·lacions de la Tabacalera a la multinacional Altadis, que va estar-hi en actiu fins al 2007, any en què se n’inicià la restauració i la recuperació per a usos socials i cívics.