Skip to main content
  • La construcció modernista del Clot del Moro.
    La construcció modernista del Clot del Moro.
    © Jaume Matamala

    Per què visitar-lo?

    Primera fàbrica de ciment construïda a Catalunya.

    La curiositat

    L’edifici en cascada i la seva monumentalitat per a la producció del ciment.

    En quin moment visitar-lo?

    Primavera, estiu i tardor

    Construcció modernista de l’any 1904 de la Compañía General de Asfaltos y Portland (Asland), fundada per Eusebi Güell. Va esdevenir la primera fàbrica de tot l’Estat espanyol dedicada a la fabricació de ciment.

    La seva ubicació s’explica per la proximitat a les matèries primeres i els recursos energètics, propis d’aquesta part del Berguedà, com ara la pedra calcària, el carbó de les mines del Catllaràs i l’energia hidràulica del riu Llobregat. Des del punt de vista arquitectònic, destaca la seva adaptació a la topografia i al procés industrial. La fàbrica es va construir aprofitant el pendent de la muntanya per minimitzar els costos de l’energia i els esforços en el transport, i es va organitzar en tretze esglaons des de la zona de la pedrera a l’espai de magatzem i transport.

    Utilitza de forma espectacular les voltes catalanes i les estructures de ferro forjat. En aquesta recerca constructiva s’hi va implicar Rafael Guastavino, que va combinar el nou ciment amb la construcció amb maó de pla, tot fent que la volta catalana assolís nous nivells de sofisticació. La fàbrica havia de poder-se edificar de forma fàcil, ràpida i barata, i s’havia d’aprofitar al màxim la potència hidràulica dels salts d’aigua del Llobregat. A causa de les condicions inhòspites de l’hivern en aquesta zona, la construcció havia de cobrir tot l’espai ocupat per la maquinària. Es va optar per voltes de maó de pla amb morter de calç que recolzaven sobre una encavallada metàl·lica. La singularitat de la façana és deguda a la forma de les voltes, que recorden una closca.

    La ubicació de la fàbrica va fer necessària la construcció d’una petita colònia perquè hi visquessin els caps de l’empresa, mentre que els treballadors hi acudien a peu des dels pobles del voltant. Al Xalet, obra dels arquitectes Lluís Homs Moncusí i Eduardo Farrés Puig, s’hi hostatjaven els alts càrrecs de l’empresa i altres visitants de la fàbrica.

    La fàbrica actualment està adscrita al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i hi ha ubicat el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug. La primera fase del Museu va ser inaugurada el 21 de setembre de 2002. El juny de 2005, la fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric.

    1. Datació: 1904
    2. Autor: Rafael Guastavino
    3. Protecció: BCIN (DOGC 20.07.2005)

    Localització

    A la BV-4031, a 3 km de la Pobla de Lillet, direcció Castellar de N’Hug
    08696,
    Castellar de n’Hug