Skip to main content
 • Interior de la nau de la Cooperativa Obrera.
  Interior de la nau de la Cooperativa Obrera.
  © Ajuntament de Mataró

  Per què visitar-lo?

  Singularitat històrica i de finalitat de la construcció modernista.

  La curiositat

  Arcs parabòlics de Gaudí.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  La Cooperativa va ser creada l’any 1864 a Barcelona, però el 1874 es va traslladar a Mataró. Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de construir una seu social formada per un conjunt d’una fàbrica, un barri de cases econòmiques, un casino amb jardí i un edifici de serveis.

  Gaudí dissenyà els plànols entre el 1878 i el 1882, encara que finalment tan sols es construí la fàbrica, l’edifici de serveis i una nau. Aquestes obres van ser el primer lloc on Gaudí utilitzà els arcs parabòlics muntats amb perns, dissenyats per Philibert de l’Orme, tan freqüents en la seva obra posterior. A l’edifici de serveis, el famós arquitecte hi va emprar rajoles de ceràmica, un altre dels segells característics de la seva obra. Gaudí també va dissenyar l’ensenya de la Cooperativa, amb la figura d’una abella, símbol de la laboriositat.

  A finals del segle XX, quan es trobava en estat d’abandonament, va ser adquirida pel municipi, que en va iniciar la restauració per tornar-li l’aspecte original. Actualment, acull un centre d’informació i orientació professional, i des de novembre del 2010 és la seu del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, espai d’exhibició de la Col·lecció Bassat.

  1. Datació: 1878-1882
  2. Autor: Antoni Gaudí
  3. Protecció: BCIN (DOGC 11.11.2008)

  Localització

  Carrer Cooperativa, 47
  08302,
  Mataró

  Xarxes socials