Skip to main content
 • El singular Vapor de la Colònia Burés.
  El singular Vapor de la Colònia Burés.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  La sala modernista i màquina de vapor en funcionament.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any. Els grups cal que ho sol·licitin a l’ajuntament d’Anglès.

  El conjunt industrial Can Burés d’Anglès és un centre de producció de teixits i filatura de cotó creat el 1887 per la societat Burés i Salvador. Inicialment tenia una sola nau i posteriorment se’n construïren dues més, l’última de les quals acull el vapor i fou inaugurada el 1900. L’activitat tèxtil d’aquesta factoria va finalitzar el 2008, sota el nom de Buretex.

  El 1895, es creà la raó social Burés i Salvador, formada per Francesc Burés i Borràs i els seus oncles. La nova societat era hereva de les indústries creades al Bages per la família Burés des de feia dues generacions. Aquesta societat construí la nova fàbrica de filats i teixits de cotó a la conca del Ter, al municipi d’Anglès (la Selva). Les fàbriques aprofitaven l’energia del riu Ter a través d’un canal construït per alimentar les turbines elèctriques instal·lades al recinte fabril.

  Les irregularitats del cabal van fer que s’optés per col·locar tres vapors dins del complex, un per a cada nau, fins que es va construir l’edifici del vapor. Posteriorment, la família Burés va promoure la construcció del salt del Pasteral per obtenir i subministrar energia elèctrica a la comarca. A partir de l’any 1960, el salt va ser explotat per Hidroelèctrica de Catalunya i actualment és Endesa qui l’explota.

  El vapor de la Burés és un dels principals atractius del recinte. Es tracta d’una peça de l’any 1900, que prové de la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona, ben conservada i considerada una joia de l’arquitectura industrial. Disposa de dos cilindres, d’alta i de baixa pressió. Avui dia es pot veure com funciona la màquina de vapor en el mateix lloc on es va instal·lar fa més d’un segle.

  1. Datació: 1895
  2. Protecció: BCIN (DOGC 23.12.2010)

  Localització

  Carrer Fàbriques, s/n
  17160,
  Anglès