Skip to main content

Companyia Fabril de Carbons Elèctrics

 • Part de les xemeneies de la Companyia Fabril de Carbons Elèctrics.
  Part de les xemeneies de la Companyia Fabril de Carbons Elèctrics.
  © Teresa Llordés

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  Conjunt de xemeneies.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  El 1898, Climent Asols i Bover creà la Companyia Fabril de Carbons Elèctrics de Castellgalí, que fou la primera empresa del país dedicada a la producció d’elèctrodes de carbó destinats a l’enllumenat públic elèctric.

  Van il·luminar els fanals de les ciutats més importants del món, com París, Berlín, Nova York, Boston, Chicago o Sidney. L’empresa es beneficià de la neutralitat d’Espanya en la Primera Guerra Mundial, i va ser essencial en l’enllumenat de l’Exposició Universal del 1929. La Companyia Fabril de Carbons Elèctrics es dotà de maquinària construïda a Berlín i els forns es bastiren amb materials refractaris procedents de les mines de Schavandorf.

  La fàbrica es desmantellà el 1992. Actualment pertany a diversos propietaris que han dedicat les naus a funcions diverses. D’entre els elements arquitectònics, cal destacar les vuit xemeneies que corresponen als diferents forns.

  1. Datació: 1898
  2. Protecció: Nivell A8 Normativa: 2012/047587/N
  3. Localització i accés: Al barri de Boades, a tocar del riu Llobregat i de la carretera de Sant Vicenç de Castellet al pont de Vilomara.

  Localització

  En un trencant a l’esquerra en la carretera de Sant Vicenç amb el Pont de Vilomara.
  08297,
  Castellgalí