Skip to main content
 • Cases dels treballadors a la Colònia Ymbern ‘El Pelut’.
  Cases dels treballadors a la Colònia Ymbern ‘El Pelut’.
  © Lluís Grané
 • Exteriors de la Colònia Ymbern.
  Exteriors de la Colònia Ymbern.
  © Lluís Grané
 • Camí enjardinat de la colònia Ymbern ‘El Pelut’.
  Camí enjardinat de la colònia Ymbern ‘El Pelut’.
  © Lluís Grané

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  Els jardins.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  “El Pelut” és una de les colònies industrials més importants del tram mitjà del riu Ter i de les més interessants de Catalunya. En destaquen el conjunt dels seus magnífics jardins, dissenyats per Rubió i Tudurí, i la singularitat dels seus edificis d’estil modernista construïts amb pedra de riu.

  L’origen modern d’”El Pelut” es remunta a l’any 1859, quan Joan Camps va construir una fàbrica o adoberia de pells, d’on sembla que prové el nom amb què és coneguda la fàbrica, que funcionava amb l’aigua que sobrava de la presa de Can Bassas. A la dècada de 1870, la fàbrica ja es dedicava a l’activitat tèxtil. El 1889, va patir un greu incendi que causà la seva aturada fins al 1892. Prèviament, el 1879, “El Pelut” ja comptava amb l’estatut de colònia industrial, i havia estat la primera en poder-se beneficiar dels seus avantatges abans que ho fessin Vila-seca, la Mambla, Salou i Còdol-Dret.

  L’arribada dels fabricants barcelonins Calvet el 1905 va suposar la reconversió de l’establiment industrial en una colònia de grans dimensions. El 1923, “El Pelut” va passar a mans dels industrials Ymbern, de Mataró, que van mantenir l’activitat tèxtil fins al 2000, un llarg període en el qual van modernitzar la producció, van instal·lar un alternador acoblat a la turbina per produir energia elèctrica i van completar els serveis de la colònia.

  1. Datació: 1879-1905
  2. Autor: Rubió i Tudurí (jardins). Les obres realitzades el 1923 van ser supervisades per Gaudí.
  3. Protecció: BCIL (2160-I de data 26.06.2008)

  Localització

  Colònia Ymbern (Des de Torelló, passat el polígon Matabosc i creuant el riu Ter)
  08573,
  Orís