Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Colònia Ymbern “El Pelut”
-
Cases dels treballadors a la Colònia Ymbern ‘El Pelut’.© Lluís Grané
-
Exteriors de la Colònia Ymbern.© Lluís Grané
-
Camí enjardinat de la colònia Ymbern ‘El Pelut’.© Lluís Grané
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
“El Pelut” és una de les colònies industrials més importants del tram mitjà del riu Ter i de les més interessants de Catalunya. En destaquen el conjunt dels seus magnífics jardins, dissenyats per Rubió i Tudurí, i la singularitat dels seus edificis d’estil modernista construïts amb pedra de riu.
L’origen modern d’”El Pelut” es remunta a l’any 1859, quan Joan Camps va construir una fàbrica o adoberia de pells, d’on sembla que prové el nom amb què és coneguda la fàbrica, que funcionava amb l’aigua que sobrava de la presa de Can Bassas. A la dècada de 1870, la fàbrica ja es dedicava a l’activitat tèxtil. El 1889, va patir un greu incendi que causà la seva aturada fins al 1892. Prèviament, el 1879, “El Pelut” ja comptava amb l’estatut de colònia industrial, i havia estat la primera en poder-se beneficiar dels seus avantatges abans que ho fessin Vila-seca, la Mambla, Salou i Còdol-Dret.
L’arribada dels fabricants barcelonins Calvet el 1905 va suposar la reconversió de l’establiment industrial en una colònia de grans dimensions. El 1923, “El Pelut” va passar a mans dels industrials Ymbern, de Mataró, que van mantenir l’activitat tèxtil fins al 2000, un llarg període en el qual van modernitzar la producció, van instal·lar un alternador acoblat a la turbina per produir energia elèctrica i van completar els serveis de la colònia.
-
Datació: 1879-1905
-
Autor: Rubió i Tudurí (jardins). Les obres realitzades el 1923 van ser supervisades per Gaudí.
-
Protecció: BCIL (2160-I de data 26.06.2008)