Skip to main content
 • Vista aèria de la Colònia Sedó.
  Vista aèria de la Colònia Sedó.
  © Jaume Matamala
 • Detalls arquitectònics de la Colònia Sedó.
  Detalls arquitectònics de la Colònia Sedó.
  © Xavier Granel
 • Maquinària de la fàbrica de la Colònia Sedó.
  Maquinària de la fàbrica de la Colònia Sedó.
  © Xavier Granel

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  Interior de la turbina hidràulica més gran de Catalunya.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  La Colònia Sedó, situada al terme municipal d’Esparreguera, al marge dret del riu Llobregat, es distingeix d’altres colònies cotoneres per les seves grans dimensions i per l’ús d’un sistema hidràulic que aprofitava al màxim l’energia de l’aigua. La turbina, de 1.400 cavalls de vapor, que donava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, era la més gran construïda a Espanya. Construïda totalment amb ferro colat, les seves dimensions eren proporcionals al cabal i a la força del salt de l’aigua.

  La colònia va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús al costat d’un antic molí fariner conegut com a Can Broquetes. La fàbrica ben aviat va començar a créixer i va adoptar les característiques clàssiques d’una colònia industrial per, finalment, ja en ple segle XX, convertir-se en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya.

  Actualment, la Colònia Sedó s’ha convertit en un important polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials. En un d’aquests antics espais hi ha el nucli central del Museu de la Colònia Sedó.

  1. Datació: 1846

  Localització

  Carrer Contínues, s/n (Àrea industrial Can Sedó)
  08292,
  Esparreguera