Skip to main content
 • Vista general de la colònia de Borgonyà.
  Vista general de la colònia de Borgonyà.
  © Teresa Llordés
 • Xemeneia de la colònia de Borgonyà.
  Xemeneia de la colònia de Borgonyà.
  © Mariona Abelló
 • Façana de la colònia de Borgonyà.
  Façana de la colònia de Borgonyà.
  © Mariona Abelló

  Per què visitar-lo?

  L’estructura i model britànic del conjunt de la colònia.

  La curiositat

  La xemeneia i el conjunt dels habitatges obrers.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  La colònia de Borgonyà és la colònia tèxtil industrial més important i destacada de tota la conca del riu Ter. Va ser fundada l’any 1894 per l’empresa escocesa J&P Coats, d’aquí que popularment també se la conegui com la colònia dels anglesos.

  Els Coats eren originaris de la ciutat escocesa de Paisley, propera a Glasgow. Allà, a finals del segle XIX, s’associaren amb una altra important nissaga industrial, els Clark. Juntament amb aquesta família, inventors del fil de cosir de cotó, crearen l’any 1889 la companyia J&P Coats, que arribà a controlar el 80% de la producció britànica de fil per a cosir, rodets i cabdells.

  A Catalunya, els Clark, ja des de 1879, comercialitzaven els seus productes sota el nom de La Cadena. La fusió dels Clark amb els Coats i la presència dels primers a Catalunya portà a la creació, al paratge conegut com a Borgonyà, d’una fàbrica que aprofitava la força del riu Ter per produir energia hidràulica amb la qual es movien les turbines. Al voltant de la fàbrica es va construir una important i destacada colònia obrera on vivien la majoria dels treballadors, amb tota mena de serveis: escoles per a nens i nenes, economat, casa-bressol per als infants, església, teatre, casinet, zona esportiva, assistència mèdica i farmacèutica, estació de ferrocarril, etc.

  1. Datació: 1894
  2. Protecció: BCIN (DOGC 30.04.2013)

  Localització

  A tocar del riu Ter, entre la Colònia Vilaseca i la carretera de nacional 151 de Vic a Ripoll
  08571,
  Borgonyà (Municipi de Sant Vicenç de Torelló)