Skip to main content
 • Vista aèria de la cimentera i la colònia de Xerallo.
  Vista aèria de la cimentera i la colònia de Xerallo.
  © Josep Lluís Grau
 • Les construccions abandonades de la cimentera.
  Les construccions abandonades de la cimentera.
  © Josep Lluís Grau

  Per què visitar-lo?

  Singularitat de la construcció d’una fàbrica de ciment al Pirineu, no per a vendre el ciment sinó per utilitzar-lo en la construcció de les centrals hidroelèctriques.

  La curiositat

  El conjunt de l’espai fàbrica, a més de la colònia i els serveis obrers.

  En quin moment visitar-lo?

  Estiu.

  L’indret per a la construcció de la fàbrica de ciment de Xerallo fou escollit per les pedreres calcàries de qualitat de les quals s’extreia la matèria primera. Xerallo és a prop de les mines de Malpàs, d’on s’obtenia el carbó per fer funcionar els forns de la fàbrica de ciment, en uns anys —els de la postguerra— en què hi havia greus deficiències de proveïment energètic.

  Per disposar de la maquinària, una empresa també difícil aleshores, es va comprar una fàbrica de ciment a Ravels (Bèlgica) i tota la maquinària fou desmuntada i transportada en vaixell fins al port de Tarragona. El març del 1950, s’acabaren les obres de la fàbrica i el muntatge de la maquinària. L’any 1951, el primer any de funcionament, la fàbrica va produir 20.000 tones de ciment. L’any 1962, gràcies a les millores tècniques que s’hi van introduir, es va assolir la fita de més de 200.000 tones de ciment.

  La fàbrica de ciment de Xerallo va fer dos canvis fonamentals durant els anys que va funcionar. D’una banda, el gasoil va substituir el carbó de les mines de Malpàs com a combustible per als forns. D’altra banda, s’hi van instal·lar electrofiltres per minimitzar la contaminació de les emissions de fum de la xemeneia.

  L’abril del 1973, inopinadament, la fàbrica de ciment de Xerallo va tancar les portes. El motiu adduït va ser la poca rendibilitat econòmica.

  1. Datació: 1950

  Localització

  Passat Sarroca de Bellera en direcció a Viu de Llevata (N-260). Desviació a la dreta (L-521) direcció Xerallo i Castellgermà.
  25555,
  Xerallo (municipi de Sarroca de Bellera)