Skip to main content
 • Façanes de les tres naus del Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt.
  Façanes de les tres naus del Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt.
  © Josep Giribet

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  Façana.

  En quin moment visitar-lo?

  Tardor-Hivern.

  El celler cooperatiu de Rocafort de Queralt és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’edifici consta de tres naus construïdes en diverses etapes. A les façanes, arcs apuntats en maó vist emmarquen les portes i els conjunts de finestrals compartimentats. A la part superior, sis esveltes obertures a cada façana segueixen el pendent de la teulada, construïda amb teula àrab. Sòcol de pedra i la resta de paredat arrebossat completen la plasticitat de la façana, en què els aspectes ornamentals són una conseqüència de l’ús racional de l’arquitectura que caracteritza Martinell.

  A l’interior, Martinell hi va aplicar el sistema constructiu basat en l’ús d’arcs parabòlics, après de Gaudí, amb la qual cosa aconsegueix les perspectives i els espais diàfans que farien notables les seves construccions agràries.

  En la tercera etapa de la construcció, quan es féu la tercera nau, es va canviar de lloc la caseta de la bàscula i es va suprimir el dipòsit d’aigua. Se’n va construir un de nou, de més capacitat, en l’angle extrem posterior de la nova nau. Aquesta torreta de l’aigua està bastida sobre tres pilars de maó que evolucionen per passar gradualment a hexàgons, i suposa una esplèndida lliçó de projecte i d’obra de paleta.

  1. Datació: 1918-1930-1947
  2. Autor: Cèsar Martinell i Brunet
  3. Protecció: BCIN (DOGC 30.07.2002)

  Localització

  Avinguda Catalunya, 37
  43426,
  Rocafort de Queralt