Skip to main content
 • Teulades del celler cooperatiu de Cornudella de Montsant.
  Teulades del celler cooperatiu de Cornudella de Montsant.
  © Josep Giribet
 • Detalls de les finestres del celler cooperatiu.
  Detalls de les finestres del celler cooperatiu.
  © Josep Giribet
 • Voltes dels arcs interiors del celler.
  Voltes dels arcs interiors del celler.
  © Josep Giribet
 • Estructura interior del celler.
  Estructura interior del celler.
  © Josep Giribet

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

  La curiositat

  Arcs interiors.

  En quin moment visitar-lo?

  Tardor-Hivern.

  El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant és un edifici modernista de planta aproximadament rectangular, construït entre els anys 1919 i 1922 per l’arquitecte Cèsar Martinell.

  El celler consta de planta baixa i soterrani en el cos principal, i a la part posterior s’hi troben diverses dependències per a usos múltiples. L’edifici fou bastit sobre una fossa, cosa que en facilità la construcció i que avui permet l’accés directe al soterrani, un espai amb arcs de descàrrega parabòlics i voltes de maó de pla construïts “a la catalana”. L’interior conté cups diversos amb una cabuda d’11.000 hectolitres, situats a banda i banda. A l’exterior, presenta una decoració senzilla d’obra vista, amb finestres triforades i una façana amb un arc de mig punt sobre el qual descansa un ampli finestral, també triforat.

  La bodega es fonamenta en pilars i arcs, a causa de la topografia sobre la qual s’assenta, que presenta moltes humitats, probablement provinents d’aigües subterrànies.

  Els inicis cooperatius a Cornudella daten, com a mínim, de l’any 1904, quan es fundà el Sindicat agrícola. El Sindicat de Cornudella tenia intenses relacions comercials amb els altres sindicats i cellers del Priorat per als quals, en alguns casos, va exercir de dipòsit general. El celler va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2012.

  1. Datació: 1919-1920
  2. Autor: Cèsar Martinell i Brunet
  3. Protecció: BCIN (DOGC 18.09.2002)

  Localització

  Carrer Comte de Rius, 2
  43360,
  Cornudella de Montsant