Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

 • Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

  Detalls de les finestres del celler cooperatiu.

  © Josep Giribet
 • Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

  Teulades del celler cooperatiu de Cornudella de Montsant.

  © Josep Giribet
 • Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

  Voltes dels arcs interiors del celler.

  © Josep Giribet
 • Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

  Estructura interior del celler.

  © Josep Giribet

Why visit it?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

Curiosity

Arcs interiors.

When to visit it?

Tardor-Hivern.

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant és un edifici modernista de planta aproximadament rectangular, construït entre els anys 1919 i 1922 per l’arquitecte Cèsar Martinell.

El celler consta de planta baixa i soterrani en el cos principal, i a la part posterior s’hi troben diverses dependències per a usos múltiples. L’edifici fou bastit sobre una fossa, cosa que en facilità la construcció i que avui permet l’accés directe al soterrani, un espai amb arcs de descàrrega parabòlics i voltes de maó de pla construïts “a la catalana”. L’interior conté cups diversos amb una cabuda d’11.000 hectolitres, situats a banda i banda. A l’exterior, presenta una decoració senzilla d’obra vista, amb finestres triforades i una façana amb un arc de mig punt sobre el qual descansa un ampli finestral, també triforat.

La bodega es fonamenta en pilars i arcs, a causa de la topografia sobre la qual s’assenta, que presenta moltes humitats, probablement provinents d’aigües subterrànies.

Els inicis cooperatius a Cornudella daten, com a mínim, de l’any 1904, quan es fundà el Sindicat agrícola. El Sindicat de Cornudella tenia intenses relacions comercials amb els altres sindicats i cellers del Priorat per als quals, en alguns casos, va exercir de dipòsit general. El celler va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2012.

 • 1919-1920
 • Cèsar Martinell i Brunet
 • BCIN (DOGC 18.09.2002)