Skip to main content
 • Canal industrial de Berga
  Canal industrial de Berga
 • Tunel del canal industrial de Berga
  Tunel del canal industrial de Berga

  Per què visitar-lo?

  Element històric i industrial destacat.

  La curiositat

  Els dos aqueductes a l’alçada de Cercs.

  En quin moment visitar-lo?

  Al llarg de tot l’any.

  El canal industrial de Berga és una obra d’enginyeria construïda entre 1886 i 1899 que tenia l’objectiu d’afavorir la industrialització de Berga a partir de l’energia hidrològica. Aquesta obra va proporcionar energia al municipi fins a l’arribada de l’electricitat.

  El canal pren l’aigua del Llobregat i de la riera de Saldes, al terme municipal de Guardiola de Berguedà, i recorre 20 quilòmetres proporcionant l’energia per moure les turbines de les tres fàbriques del terme de Berga que aprofiten sengles salts d’aigua. Aquest canal, que serveix 2,33 metres cúbics per segon, té una amplada de 3 metres i una fondària d’1,5 metres a cel obert i de 2,5 metres als túnels. Aquestes excavacions a la roca fan un total de 5.160 metres distribuïts en 27 túnels. Alguns dels més llargs són al terme de Cercs, on el de la Consolació arriba als 800 metres de llargada. També a Cercs es troben dos aqüeductes sobre les rieres de Peguera i de les Garrigues d’un interès arquitectònic remarcable.

  1. Protecció: BCIL (4349-I de data 13.04.2005)

  Localització

  Tot i el seu llarg recorregut, a l’alçada del poble de Cercs es poden veure els aqüeductes, túnels i elements constructius més interessants.
  08698,
  Berga