Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Fàbrica Trepat

 • Fàbrica Trepat

  Cartell que anunciava la propietat de Josep Trepat.

  © Ramon Blanch
 • Fàbrica Trepat

  L’interior de la Foneria Trepat.

  © Ramon Blanch
 • Fàbrica Trepat

  Una de les naus visitables de Cal Trepat.

  © Ramon Blanch
 • Fàbrica Trepat

  L’antic departament comercial de Cal Trepat.

  © Ramon Blanch

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt. Referent de la indústria agromecànica de Catalunya i de l'Estat.

La curiositat

Foneria i edifici de recpeció i comercial original.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

Cal Trepat fou una foneria fundada el 1913 per Josep Trepat i Galceran. Es tracta d’una empresa pionera en la introducció de maquinària per a executar les tasques del camp, com ara garbelladores, dalladores o segadores. Entre 1930 i 1970 va ser, juntament amb la fàbrica Ajuria de Vitòria, la principal productora d’aquest ram a l’Estat espanyol i una de les principals a Europa. Cal Trepat, tanmateix, no va saber fer front a l’arribada de la maquinària de motor al llarg dels anys setanta i això fou el principi de la seva llarga decadència.

Les 19 naus d’estil modernista i els 19.000 metres quadrats de terrenys constitueixen un patrimoni únic a Europa per la seva diversitat i el seu bon estat de conservació, amb la maquinària inclosa.

Actualment, Cal Trepat és de titularitat municipal. Les cinc primeres naus de les dinou que configuren el complex acullen el Museu Trepat de Tàrrega, que proporciona al públic un suggeridor viatge en el temps. L’itinerari turístic discorre per les naus de foneria, disseny i muntatge, amb una superfície d’exposició de 2.500 metres quadrats.

 • 1913
 • A la sortida de Tàrrega en direcció a Lleida per l’antiga carretera N-II.
 • BCIL (7889-I de data 16.02.2006)