Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Colònia Rusiñol “Can Remisa”

  • Colònia Rusiñol

    Conjunt de la colònia Rusiñol.

    © Lluís Grané
  • Colònia Rusiñol

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

La curiositat

La casa de l'amo i els jardins.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

Aquesta colònia industrial té el seu origen el 1866, amb la instal·lació en el lloc dels industrials Remisa. Posteriorment, la fàbrica i els edificis van ser adquirits per Jaume Rusiñol, avi de Santiago Rusiñol, per convertir-los en la Fábrica de Hilados y Tejidos de Algodón de Jaime Rusiñol i també en la seva residència a Manlleu fins l’any 1930. Anteriorment, Jaume Rusiñol ja havia participat en la construcció de la fàbrica de Can Puntí, també a Manlleu.

A mig camí entre la colònia i la fàbrica urbana, Can Remisa comptava amb habitatges, una capella, un economat, una fonda i una petita escola. Al llarg de la dècada de 1880, la família Rusiñol va ampliar la colònia i va construir un imponent casal batejat per Santiago Rusiñol com el Cau Faluga, una veritable joia del modernisme industrial. El conjunt emmurallat, entre el riu i els camps de conreu, està presidit per la xemeneia, una talaia cilíndrica que supera els 40 metres d’alçada i l’imponent casal dels amos, edifici que mostra trets eclèctics, a cavall entre l’arquitectura romàntica i la modernista.

La restauració del Cau Faluga per convertir-lo en restaurant ha significat la recuperació d’un dels edificis més destacats del patrimoni industrial del Ter.

  • 1866
  • BCIL (2321-I de data 05.11.2007)