Skip to main content
  • Façanes de l’edifici residencial.
    Façanes de l’edifici residencial.
    © Jordi Contijoch
  • Entrada de la Farinera Teixidor.
    Entrada de la Farinera Teixidor.
    © Jordi Contijoch
  • Conjunt modernista de la Farinera Teixidor.
    Conjunt modernista de la Farinera Teixidor.
    © Jordi Contijoch
  • El conjunt de l’edifici residencial.
    El conjunt de l’edifici residencial.
    © Jordi Contijoch

    Per què visitar-lo?

    Element històric, artístic i industrial destacat.

    La curiositat

    Façanes exteriors.

    En quin moment visitar-lo?

    Al llarg de tot l’any.

    La Farinera Teixidor és una de les obres més representatives del modernisme de Girona i va pertànyer a l’antic municipi de Santa Eugènia de Ter. L’industrial Alfons Teixidor va encarregar a Rafael Masó una obra que amb el temps esdevindria de les més emblemàtiques de l’arquitecte. Es tracta d’un complex integrat per l’habitatge de la família Teixidor, el cos d’oficines i les naus industrials, que feien de farinera i magatzems.

    L’edifici de la Farinera Teixidor fou construït en diverses etapes per un jove Masó a les acaballes del modernisme, amb influències de Gaudí, de Makintosh i de la Sezession vienesa. Les peces de majòlica blanca del taller d’Antoni Serra, les escates dels germans Coromina, la forja de Cadenas i els vitralls de Rigalt, Granell & Cia permeteren a Masó materialitzar un edifici que des de l’exterior revela la seva funció original. Els pinacles arrodonits en forma d’espigues de blat, els revestiments de rajola blanca i el color blanc de les façanes abans de la restauració al·ludien a les muntanyes de farina.

    El conjunt comprèn dos cossos construïts entre els anys 1910 i 1911, units per un passatge alt. El cos de la dreta està destinat als habitatges, i el de l’esquerra, a oficines. Quatre anys més tard, es va afegir un magatzem a la dreta dels dos cossos. Posteriorment, l’any 1923, s’hi van sumar uns altres dos magatzems a l’esquerra del conjunt.

    La Farinera Teixidor ha estat restaurada fa pocs anys i va ser la seu de l’empresa editora del diari El Punt entre els anys 2000 i 2015.

    1. Datació: 1910
    2. Autor: Rafael Masó i Valentí
    3. Protecció: Catalogat: Xemeneia Normativa: 1983/000640/M
    4. Localització i accés: Al carrer de Santa Eugènia, a tocar del Parc Central i de l’edifici de l’antiga estació del ferrocarril.

    Localització

    Carrer Santa Eugenia, 42
    17005,
    Girona