Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Farga Palau
-
Els dos singulars martinets de la Farga Palau.© Teresa Llordés
-
Detall del martinet de la Farga Palau.© Teresa Llordés
-
Façana de la Farga Palau.© Teresa Llordés
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
La Farga Palau de Ripoll es va fundar com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles, tot i que posteriorment es va transformar en farga d’aram, fins que va tancar l’any 1978.
Es troba dins d’un edifici de pisos que servien i serveixen d’habitatges. La farga ocupa la planta baixa, amb les trompes d’aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separades de l’obrador hi ha la roda hidràulica, la séquia i la bassa que servia per emmagatzemar l’aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dona nom al mètode de la farga catalana.
A més de ser l’única farga de Catalunya —i potser d’Espanya— que va elaborar peces d’aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets que hi ha instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d’om i mall d’acer.
Des de l’any 1997 forma part, com a secció, del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). És l’única farga completa que es conserva a Catalunya i ha estat reconeguda com a lloc d’interès metal·lúrgic mundial (Historical Landmark) per l’American Society for Metals.
-
Datació: s. XVII
-
Autor: Desconegut
-
Protecció: BCIL (374-I de data 27.02.2006)
Localització
-
972 702 351