Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Sucrera del Segre
-
Conjunt de la Fàbrica de Sucre© Arxiu mNACTEC
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
L’any 1899, Manuel Bertrand i Salsas va fundar amb altres empresaris barcelonins La Sucrera del Segre, a Menàrguens. La fàbrica, de processat de remolatxa, ocupa una superfície de més de 80.000 metres quadrats i segueix el model de colònia industrial. Consta de tres naus de 130 metres de longitud per 49 d’ample, i d’uns altres tres edificis que acullen diverses dependències.
Menàrguens oferia una molt bona localització per poder aprofitar les aigües de la sèquia del Cup i les terres apropiades per al conreu de la remolatxa, tot i que hi mancaven vies de comunicació per al transport de les matèries primeres i el producte elaborat. Per aquest motiu es va construir la línia del Carrilet (Mollerussa-Balaguer) i el pont de ferro sobre el riu Segre. L’any 1900, van començar les obres de la fàbrica, i conjuntament amb el ferrocarril van iniciar el seu funcionament el març del 1901.
Va deixar de funcionar el 1963. Actualment és propietat de la Cooperativa de Térmens.
-
Datació: 1901
-
Protecció: BCIL (1361-I de data 03.04.2008)