Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Conjunt industrial i Tèrmica de Roca Umbert
-
Maquinària que roman de l’antiga fàbrica Roca Umbert.© Arxiu mNACTEC
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
Complex industrial tèxtil de grans dimensions. El seu origen es remunta a l’any 1871, a Sant Feliu de Codines, on Josep Umbert i Ventura va posar en marxa una fàbrica tèxtil que cinc anys més tard va ampliar amb l’adquisició d’uns terrenys a Granollers, concretament a Palou. El creixement industrial i la ràpida consolidació del sector tèxtil català van fer triplicar la producció de l’empresa, i l’any 1904 es va començar a construir la fàbrica Roca Umbert, on es van instal·lar els primers telers.
L’any 1936, l’empresa fou requisada pels obrers i va prendre el nom d’Espartacus. El gener de 1939, va patir una forta destrucció arran d’un incendi provocat, però lentament es va anar recuperant i a la dècada dels cinquanta es va construir la central tèrmica, per permetre l’autonomia de la fàbrica en el proveïment elèctric, ja que les constants restriccions elèctriques obligaven a fer aturades en la producció. Es va iniciar aleshores la modernització de la indústria i es fabricaven gran quantitat de teixits, entre els quals destacaven les peces de cotó: bates, jocs de taula, llençols, roba militar, roba texana, etc. Segurament, el fet d’unificar en una sola empresa tot el procés de producció (batanar, filar, ordir, teixir i tenyir) va fer que els teixits de Roca Umbert fossin tan apreciats per la seva qualitat.
El 1971, van tancar les naus de Sant Feliu de Codines i els propietaris es van acollir al pla de reestructuració tèxtil. Cinc anys més tard, es va iniciar el trasllat de la filatura de Granollers a la Batllòria (Sant Celoni). El segon pla de reestructuració va arribar el 1978, i l’empresa va tancar definitivament les portes l’any 1991.
L’any 2003, a través de la municipalització, s’aprovà la reconversió de l’antiga fàbrica en el nou espai de creació contemporània Roca Umbert Fàbrica de les Arts, que va implicar la rehabilitació dels 21.000 metres quadrats de què actualment disposa. Des que es va obrir el Centre Tecnològic i Universitari (2003), Roca Umbert ha estat un projecte en evolució contínua: el 2005 es va inaugurar la biblioteca; el 2006, La Troca Centre de Cultura Popular i Tradicional, el bar, el CUB espai d’assaig musical i les oficines; el 2008, l’Espai d’Arts; el 2009, el Centre Audiovisual; el 2010, el Centre de Creació i Difusió Musical NauB1 i la nau polivalent de Dents de Serra, i el 2011 es van rehabilitar els tallers de producció de la festa major i la Tèrmica en una primera fase de les obres. Paral·lelament, empreses privades s’han anat establint a Roca Umbert: el Taller Sarandaca (2005), Arsènic, Espai de Creació (2011) i el taller de l’artista visual Joan Fontcuberta (2013).
El desembre de 2014 es va completar la museïtzació de l’espai La Tèrmica de Roca Umbert com a centre d’interpretació del passat industrial.
-
Datació: 1904
-
Protecció: Antiga Fàbrica BCIL (1774-I de data 24.01.2008) Interiors: BCIL (1774-I de data 23.12.2008)
Localització
-
938 614 941