Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Colònia Rusiñol “Can Remisa”
-
Conjunt de la colònia Rusiñol.© Lluís Grané
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
Aquesta colònia industrial té el seu origen el 1866, amb la instal·lació en el lloc dels industrials Remisa. Posteriorment, la fàbrica i els edificis van ser adquirits per Jaume Rusiñol, avi de Santiago Rusiñol, per convertir-los en la Fábrica de Hilados y Tejidos de Algodón de Jaime Rusiñol i també en la seva residència a Manlleu fins l’any 1930. Anteriorment, Jaume Rusiñol ja havia participat en la construcció de la fàbrica de Can Puntí, també a Manlleu.
A mig camí entre la colònia i la fàbrica urbana, Can Remisa comptava amb habitatges, una capella, un economat, una fonda i una petita escola. Al llarg de la dècada de 1880, la família Rusiñol va ampliar la colònia i va construir un imponent casal batejat per Santiago Rusiñol com el Cau Faluga, una veritable joia del modernisme industrial. El conjunt emmurallat, entre el riu i els camps de conreu, està presidit per la xemeneia, una talaia cilíndrica que supera els 40 metres d’alçada i l’imponent casal dels amos, edifici que mostra trets eclèctics, a cavall entre l’arquitectura romàntica i la modernista.
La restauració del Cau Faluga per convertir-lo en restaurant ha significat la recuperació d’un dels edificis més destacats del patrimoni industrial del Ter.
-
Datació: 1866
-
Protecció: BCIL (2321-I de data 05.11.2007)