Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Assut i molí de Xerta
-
El conjunt de l’assut de Xerta i el molí.© Bob Masters (Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya)
-
La inclinació de l’assut de Xerta.© Jordi Contijoch (Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya)
-
L’assut amb el molí a la dreta.© Jordi Contijoch (Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya)
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
L’assut i molí de Xerta és una presa d’uns 310 metres de llarg construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre. Es troba, de fet, tres quilòmetres riu amunt de la població de Xerta.
Els treballs per aprofitar l’aigua del riu en aquest indret es van desenvolupar en un període indeterminat, segurament en època islàmica, però n’ha pervingut la construcció, que es va acabar de fer l’any 1441.
Aquesta obra d’enginyeria hidràulica medieval està constituïda, per una banda, per la presa i l’assut, que és el mur de contenció que desvia l’aigua. Per altra banda, s’hi troben les construccions annexes que formen els espigons, l’antiga fàbrica de farina i el molí, que aprofitaven el cabal del riu i van ser un centre econòmic important sota domini de la ciutat de Tortosa. Amb els segles, l’assut també va servir per tal de desviar l’aigua cap als canals que sorgeixen a dreta i esquerra del riu Ebre.
-
Datació: s. XV- s.XVI