Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Conjunt hidroelèctric i central de Capdella
-
Peces de maquinària que romanen a la central de Cabdella.© Eva Parisé
-
Maquinària de la central de Cabdella.© Eva Parisé
-
Sala del Museu Hidroelèctric de Cabdella.© Eva Parisé
-
Mapes del Museu Hidroelèctric de Cabdella.© Eva Parisé
Per què visitar-lo?
La curiositat
En quin moment visitar-lo?
La central de Capdella és una important central hidroelèctrica del municipi de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca, que conté un petit nucli de població per als seus empleats. Amb el temps, s’ha consolidat com un poble més del terme.
Construïda el 1914 per la societat Energía Eléctrica de Cataluña, fou la primera central hidroelèctrica de Catalunya. Posteriorment, passà a mans de La Canadenca. D’aquesta manera La Canadenca, transformada més endavant en Forces Elèctriques de Catalunya S. A. (FECSA), unificava les explotacions de la Vall Fosca amb les de l’embassament de Sant Antoni, que construïa en aquella mateixa època.
La central aprofita les aigües del sistema de l’estany Gento, a través d’un canal de 5 km amb un desnivell de 836 metres. A més, els serveis per tenir al dia tota la instal·lació inclouen un funicular que comunica la central amb la cambra de càrrega, situada en els vessants sud-occidentals del Montsent de Pallars, des d’una via fèrria que segueix ran de canal fins a l’estany Gento. La central hidroelèctrica té una potència instal·lada de 26.000 kVA i una producció anual de 61 milions de kWh.
En una part de les instal·lacions de la central hi ha el Museu Hidroelèctric de Capdella.
-
Datació: 1914
-
Protecció: BCIL (5906-I de data 11.03.2013)
Localització
-
973 663 001