Skip to main content
  • La torre del Telègraf de Can Bosquerons
    La torre del Telègraf de Can Bosquerons.
    © Ajuntament de Montornès del Vallès

    Per què visitar-lo?

    Element històric i industrial destacat. Restaurat i amb incorporació de l’estructura del mecanisme.

    La curiositat

    L’accessibilitat, la presència del mecanisme i la museïtzació de l’interior amb la simulació de l’estança dels torrers i una exposició sobre la telegrafia òptica a Catalunya.

    En quin moment visitar-lo?

    Al llarg de tot l’any.

    La torre del Telègraf és una torre de telegrafia òptica ubicada a Can Bosquerons, a Montornès del Vallès, en un turó de 222 metres d’alçada. Formava part de la línia de telegrafia òptica militar de Barcelona a Vic, i comunicava amb les torres del turó de Montcada i la de Can Casaca, a Granollers, totes dues situades a uns 9 km de distància.

    Va ser construïda el 1848 i utilitzada fins al 1862, data en què va ser abandonada a causa de l’aparició de la telegrafia elèctrica. De base quadrada, fa 6 metres d’alçada, 5,5 metres de costat i té vuit espitlleres per banda. Envoltada per un fossat circular, és una fortalesa de dues plantes que tenia la porta d’entrada al pis de dalt i que estava protegida per una guarnició de quatre homes.

    El 21 d’abril de 2013 es va reinaugurar la torre, un cop restaurada. Les restes de l’anterior torre s’han utilitzat per a la nova, en un projecte integral de rehabilitació i de museïtzació que ha seguit, en la mesura del possible, criteris de restitució històrica combinats amb la viabilitat de les visites i l’accés general.

    1. Datació: 1848
    2. Protecció: BCIL (4183-I de data 03.02.2011)

    Localització

    Carrer Via Augusta, s/n
    08170,
    Montornès del Vallès