Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

La Sedeta

 • La Sedeta

  La cantonada de l’Eixample on s’ubica La Sedeta.

  © Teresa Llordés
 • La Sedeta

  L’edifici on s’ubica el Centre Cívic La Sedeta.

  © Teresa Llordés
 • La Sedeta

  El pati de l’Escola La Sedeta.

  © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Una de les primeres a Europa a produir seda crua.

La curiositat

La recuperació de la història oral i social d'un barri

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any

La fàbrica de teixits Pujol i Casacuberta, creada l’any 1899, va ser de les primeres a Europa a produir teixits de seda crua (xantung) en telers mecànics. D’aquí que la fàbrica es conegui popularment com La Sedeta.

A principis del 1900 van aparèixer els primers plànols d’edificació de la fàbrica, que buscaven l’harmonia amb el Pla de l’Eixample que havia establert Cerdà. El 1904, la fàbrica estava en plena activitat, amb 10 màquines de filar i de retorçar llana —material que la companyia no deixaria mai de fabricar fins al tancament— i 24 telers (quatre de jacquard) dedicats fonamentalment al tissatge de la llana, però també al cotó i a la mescla. Cap a finals dels anys 1920, ja era una de les principals empreses del ram i la primera de l’Estat espanyol en teixits de llana de senyora i de fantasia.

La fàbrica va passar per diverses ampliacions els anys 1910, 1913 i 1928. Els anys cinquanta i seixanta constitueixen un període d’expansió, però a finals de la dècada dels seixanta comença el declivi de l’empresa, que culminarà l’any 1977, quan es ven i l’empresa es trasllada a Castellar del Vallès. L’Ajuntament de Barcelona expropia La Sedeta l’any 1979 i n’inicia la remodelació, que culminarà, després de moltes lluites veïnals, en l’actual Centre Cívic La Sedeta.

 • 1900
 • Nivell C - Bé Interès Urbanístic Data: 26.05.2000