Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

El Vapor Vell de Sants

 • El Vapor Vell de Sants

  El conjunt del Vapor Vell de Sants.

  © Teresa Llordés
 • El Vapor Vell de Sants

  Façana del Vapor Vell.

  © Teresa Llordés
 • El Vapor Vell de Sants

  La xemeneia original de maó vist.

  © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt. Primera gran fàbrica tèxtil moderna que s'instal·la a Catalunya.

La curiositat

La xemeneia i la nau principal.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

El Vapor Vell va ser la primera gran fàbrica tèxtil moderna que s’instal·là a l’antic municipi de Sants, i una de les primeres de Catalunya. Les obres de construcció s’iniciaren l’any 1844 i començà a produir el 1846. Va pertànyer a la companyia Güell, Ramis i Cia, amb Joan Güell i Ferrer com a soci capitalista i president, i amb Domènec Ramis, soci fabricant que havia obtingut un monopoli per produir panes amb telers mecànics a la manera francesa. El 1977, el Vapor Vell va ser comprat per l’empresa Jorba Preciados amb la intenció d’edificar-hi uns grans magatzems.

El 16 de juliol de 1986, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla Especial del Vapor Vell. La nau principal i la xemeneia són els únics elements que es conserven del conjunt d’espais que ocupava l’antic complex industrial, mentre que la resta del solar està destinat a sòl residencial i a l’obertura del carrer Joan Güell. El 28 de febrer de 1998 l’alcalde de Barcelona va posar la primera pedra de la nova biblioteca central del Districte ubicada a l’antic edifici del Vapor Vell. Des de l’any 2000, el Vapor Vell acull la Biblioteca Vapor Vell i l’Escola Barrufet.

 • 1844
 • BCIN (DOGC 15.04.1998)