Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Colònia Güell

 • Colònia Güell

  Cantonada de Ca l’Espinal a la Colònia Güell.

  © Jaume Matamala
 • Colònia Güell

  Una de les façanes de l’edifici residencial de Ca l’Espinal.

  © Jaume Matamala
 • Colònia Güell

  Façana de l’edifici residencial de Ca l’Ordal.

  © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

Monumentalitat i singularitat d'aquesta colònia industrial. Bellesa artística i arquitectònica.

La curiositat

Església dissenyada per Gaudí. Casa del Metge.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

La Colònia Güell és una colònia industrial tèxtil considerada un dels referents per estudiar l’arquitectura d’Antoni Gaudí. També és un dels conjunts modernistes i atractius turístics més importants de Catalunya. A diferència de la gran majoria de colònies industrials de Catalunya, Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va aplicar la seva condició de mecenes de la cultura. Així, va dotar a la Colònia Güell d’equipaments culturals i religiosos, i incorporà el corrent modernista a les noves construccions. Destaca especialment l’església dissenyada pel mateix Antoni Gaudí, inacabada, però que serví per posar les bases de la Sagrada Família de Barcelona.

La Colònia Güell començà a construir-se el 1890 a l’antiga finca Can Soler de la Torre, uns terrenys propietat d’Eusebi Güell. L’empresari traslladà a aquest indret totes les indústries que abans tenia ubicades al Vapor Vell de Sants, a Barcelona.

Els successors d’Eusebi Güell van vendre la propietat el 1945 a la família d’industrials tèxtils Bertrand i Serra. La fàbrica, davant de la crisi del sector, va tancar el 1973.

 • 1890
 • Antoni Gaudí i altres col·laboradors
 • BCIN (DOGC 18.12.1991)