Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Cooperativa Obrera “La Mataronense”

  • La Cooperativa Obrera

    Interior de la nau de la Cooperativa Obrera.

    © Ajuntament de Mataró

Why visit it?

Singularitat històrica i de finalitat de la construcció modernista.

Curiosity

Arcs parabòlics de Gaudí.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

La Cooperativa va ser creada l’any 1864 a Barcelona, però el 1874 es va traslladar a Mataró. Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de construir una seu social formada per un conjunt d’una fàbrica, un barri de cases econòmiques, un casino amb jardí i un edifici de serveis.

Gaudí dissenyà els plànols entre el 1878 i el 1882, encara que finalment tan sols es construí la fàbrica, l’edifici de serveis i una nau. Aquestes obres van ser el primer lloc on Gaudí utilitzà els arcs parabòlics muntats amb perns, dissenyats per Philibert de l’Orme, tan freqüents en la seva obra posterior. A l’edifici de serveis, el famós arquitecte hi va emprar rajoles de ceràmica, un altre dels segells característics de la seva obra. Gaudí també va dissenyar l’ensenya de la Cooperativa, amb la figura d’una abella, símbol de la laboriositat.

A finals del segle XX, quan es trobava en estat d’abandonament, va ser adquirida pel municipi, que en va iniciar la restauració per tornar-li l’aspecte original. Actualment, acull un centre d’informació i orientació professional, i des de novembre del 2010 és la seu del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, espai d’exhibició de la Col·lecció Bassat.

  • 1878-1882
  • Antoni Gaudí
  • BCIN (DOGC 11.11.2008)