Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Fàbrica Gottardo de Andreis “La Llauna”

  • Fàbrica Gottardo de Andreis

    La façana modernista de La Llauna.

    © Teresa Llordés

Why visit it?

Element històric destacat. Referent més significatiu de la indústria metal·lúrgica catalana.

Curiosity

Façana i decoració de la façana.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

La fàbrica Gottardo de Andreis va ser una empresa especialitzada en la fabricació i litografia d’envasos metàl·lics, fundada per l’empresari italià Gottardo de Andreis. L’edifici, projectat i dissenyat per l’arquitecte badaloní Joan Amigó i Barriga i construït en diverses etapes entre els anys 1905 i 1922, constitueix un dels millors exemples del modernisme industrial que es conserva a Catalunya. Cal destacar especialment la decoració de mosaics de la façana que dona al carrer d’Eduard Maristany, obra del mosaïcista Lluís Brú i Salelles. Els mosaics reprodueixen imatges i escuts d’Itàlia i de Catalunya.

Tot i anomenar-se G. de Andreis Metalgraf Española, la fàbrica va ser coneguda popularment com “La Llauna”. Es va inaugurar pels volts de l’any 1919 i va tancar l’any 1980.

Actualment, l’edifici està ocupat per l’Institut d’Ensenyament Secundari La Llauna. La rehabilitació i la reforma arquitectònica va ser obra dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, i va rebre el premi FAD de Rehabilitació l’any 1986.

  • 1905-1922
  • Joan Amigó i Barriga. Enric Miralles i Carme Pinós (rehabilitació)
  • Categoria F - Nivell II - Núm F8 Normativa 1984/000431/M