Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Fàbrica Casaramona

 • Fàbrica Casarramona

  L’exterior de la fàbrica modernista Casarramona.

  © Teresa Llordés
 • Fàbrica Casarramona

  Part dels edificis amb una de les torres que feia de dipòsit d’aigua.

  © Teresa Llordés
 • Fàbrica Casarramona

  Terrats del conjunt d’edificis de la Casarramona.

  © Teresa Llordés

Why visit it?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

Curiosity

La façana i cobertes modernistes.

When to visit it?

Al llarg de tot l'any.

La fàbrica Casaramona és un edifici d’estil modernista construït entre 1909 i 1912, situat a les faldes de Montjuïc. Des de l’any 2002 és la seu de CaixaForum-Barcelona.

La construcció de la fàbrica va ser un encàrrec de Casimir Casaramona i Puigcercós, un industrial cotoner, especialitzat en la confecció de mantes i tovalloles, que necessitava un nou emplaçament fabril, ja que la seva antiga fàbrica s’havia cremat. Casaramona encarregà el projecte a Josep Puig i Cadafalch, un dels arquitectes més destacats del modernisme català, que projectà una fàbrica modèlica.

Es tracta d’una construcció horitzontal, constituïda per un conjunt de naus d’una sola planta, que facilita el trasllat de mercaderies per mitjà d’un sistema de carrers interns que, a la vegada, també servien de tallafocs. Dues torres sobresortien del conjunt; servien com a dipòsits d’aigua, essent un dels sistemes contra incendis més moderns de l’època. Can Casaramona no tenia xemeneia perquè funcionava amb energia elèctrica, cosa que contribuïa a la sensació general de netedat. Està considerada un dels conjunts més importants del modernisme industrial a Catalunya.

 • 1909-1912
 • Josep Puig i Cadafalch
 • BCIN (BOE 17.02.1976)